0
Shopping Cart

item - € 0,00

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

GRATIS VERZENDING VANAF € 150 | SNELLE LEVERING | BESTELLEN OP REKENING

+31 (0)345 - 72 49 00
Van laag naar hoog sorteren
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Download 41 tips over het voorkomen van vogelgriep

 

In verband met de uitbraak van vogelgriep op verschillende plaatsen in Duitsland hebben we deze eerder geschreven blog herzien op 12-02-2020. In deze blog leest u wat u zelf kunt doen om de kans op besmetting bij uw bedrijf te minimaliseren. In Nederland geldt inmiddels een ophokplicht echter er zijn meer maatregelen die eventueel getroffen kunnen worden. 

 

Lees meer
Geplaatst in Industrie Voedingsmiddelenindustrie door Wesley de Jong

Vikan Prijslijsten 2016December en januari zijn vaak de maanden waarin u de brieven van uw leveranciers ontvangt waarin de bekende verhogingen bekend gemaakt worden. Vaak betekenen dit soort verwachte verrassingen een hoop administratieve rompslomp. Gelukkig kunnen wij u alvast geruststellen! Vikan bespaart u dit jaar deze ongemakken. De prijzen binnen het gehele Vikan assoritment blijven in 2020 gelijk.

Lees meer
Geplaatst in Industrie Voedingsmiddelenindustrie HACCP door Wesley de Jong

ListeriaEr heerst binnen de voedselindustrie en onder consumenten veel onrust over de zogenoemde listeria bacterie. Deze naam klinkt u vast niet onbekend in de oren. Listeria (ook wel listeriose genoemd) is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De risico's worden echter vaak onderschat. De kans op besmetting is klein, maar de gevolgen kunnen wel heel ernstig zijn. De bacterie is voornamelijk te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Bij het consumeren van deze besmette producten kunnen mensen erg ziek worden. Vooral zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem lopen een groot risico. Dit blog behandelt tips waarmee u besmetting van de listeria bacterie kunt voorkomen binnen uw bedrijf.

Lees meer
Geplaatst in Voedingsmiddelenindustrie door Wesley de Jong

Borstels en bezems desinfecterenDe belangrijkste onderdelen voor het waarborgen van de voedselveiligheid - en het kwaliteitsprogramma - binnen de voedingsmiddelenindustrie zijn het reinigen en desinfecteren van schoonmaakartikelen. Een consequent en correct onderhoud van schoonmaakartikelen als borstelsbezemsvloertrekkers en stelen, is essentieel om het risico op kruisbesmetting van allergenen, bacteriën en foreignbody contaminatie te minimaliseren. Daarnaast draagt het onderhouden van uw schoonmaakartikelen ook bij aan de gestelde wettelijke eisen en de criteria van auditerende instanties als HACCP en BRC.

 

Lees meer
Geplaatst in Voedingsmiddelenindustrie HACCP Hygiene door Wesley de Jong

ListeriaListeria bacterie: Wat is het nou precies, en hoe voorkom je het?

Listeria, iedereen heeft er weleens van gehoord! De meeste mensen weten dat het te maken heeft met voedsel en dat het in sommige gevallen vrij ernstig kan zijn. Maar is het dit ook? In onze ogen heeft Listeria twee gezichten en wordt het vanuit twee werelden totaal verschillend bekeken.

Vanuit het perspectief van de consument is listeria misschien een iets minder bekend fenomeen, echter voor sommige groepen van onze bevolking is het zeker iets om rekening mee te houden. Ben je bijvoorbeeld zwanger, wat meer op leeftijd of laat je gezondheid wat te wensen over? Dan is het goed om eens een kijkje te nemen op de website van het voedingscentrum om de do’s en dont’s eens even goed door te lezen.

Ben je een food-professional lees dan vooral hier verder!

Lees meer
Geplaatst in Voedingsmiddelenindustrie HACCP Hygiene door Wesley de Jong

Hygiënecode horeca

24-06-2019 11:28

Chefkok in de keuken

Alle bedrijven en organisaties in Nederland die met voedsel actief zijn, zoals het bewerken, produceren, opslaan of vervoeren, moeten verplicht een voedselveiligheidsplan (HACCP plan) hebben. De keuze voor horeca-ondernemers of andere partners uit de voedselketen is om geheel zelfstandig of eventueel met een consultant zo’n HACCP plan schrijven, of om het op een makkelijker manier te doen: de kant-en-klare hygiënecode van de eigen brancheorganisatie gebruiken.

In de Nederlandse wetgeving bestaan 33 verschillende hygiënecodes die bestemd zijn voor veertien verschillende sectoren. Van deze veertien bedrijfstakken is de hygiënecode horeca de bekendste.

 

Lees meer

Bakster smeert koekjes in met een kwastje

Iedereen weet dat de voedselveiligheid in een bedrijf enorm belangrijk is. Hoe goed we ons best ook doen, er kunnen altijd ziekmakers opduiken in voedsel. Denk aan virussen of bacteriën die voor de mens niet ruikbaar of te proeven zijn. Bekende voorbeelden van veroorzakers van een voedselinfectie of voedselvergiftiging zijn onder meer het novovirus, salmonella en het E. coli poepbacterie. Daarnaast kunnen productvreemde materialen als chemicaliën per ongeluk vrijkomen bij de productie van voedsel. Iedereen kent uit de media wel de schandalen rondom dioxines, fipronil, bestrijdingsmiddelen en PAK’s. 

In de hele Europese Unie geldt de wetgeving van de ALV (Algemene levensmiddelen verordening) van de General Food Law, met bindende voedselveiligheid regels. Deze ALV is door de overheid vertaald naar de Nederlandse situatie. Het bekendst hierin is de Warenwet.

Lees meer
Geplaatst in Gezondheidszorg Voedingsmiddelenindustrie HACCP Hygiene door Wesley de Jong

Meisje houdt productieruimte voedingsmiddelen schoon volgens voorgeschreven richtlijnenDe wetgeving rondom schoonmaak, reiniging, desinfectie en onderhoud in horeca envoedselverwerkende fabrieken wordt steeds strenger. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor bedrijven in de voedingsmiddelensector om processen beter te laten verlopen. Ooit voldeed een wasbak met een blokje zeep tegen bacteriën en besmetting, Nu werken we met hygiënevoorschriften waaraan niemand in de hele keten van boer tot bord zich kan onttrekken.

In dit blogartikel gaan we in op manieren en middelen om alles rondom schoonmaak, reiniging en hygiëne makkelijker en beter te laten verlopen. Schoonmaak dient immers meer te zijn dan een hinderlijk kostenvehikel. Zorg dat alles slim en kosteneffectief verloopt, zorg voor goede instructies of opleiding van het schoonmaakpersoneel en investeer in de juiste producten om de vereiste hygiëne te bereiken. Over hoogwaardige schoonmaakmaterialen voor de voedingsmiddelenindustrie schreven wij reeds in dit blogartikel: https://www.hygienesupply.nl/vikan-in-de-voedingsmiddelenindustrie/

Lees meer
Geplaatst in Voedingsmiddelenindustrie HACCP Hygiene door Wesley de Jong

NEN 3140

26-03-2019 13:44

De NEN3140 training die zorgt voor veilig werken met laagspanningElke werknemer in Nederland die werkt met elektriciteit, heeft te maken met NEN 3140 (laagspanning) of NEN 3840 (hoogspanning). Iedereen die zich houdt aan deze norm kan veilig werken met een laagspanningsverdeler, een laagspanningskabel, een laagspanningsrek, enzovoorts. Veel bedrijven in de industrie of elders hanteren de principes van NEN 3140 en ondergaan periodiek een NEN 3140 inspectie of een NEN 3140 keuring. Voor alle betrokken bedrijven en organisaties gold dat in december 2018 de laatste update is ingevoerd. 

De bepalingen van de NEN 3140 klinken misschien onbekend in de oren, maar lijken vaak heel logisch. Iedereen op de werkvloer heeft er in feite mee te maken, want ook laagspanningsapparatuur als verlichting, pc’s of de koffieautomaat zijn hierop van toepassing. De Arbeidsinspectie adviseert de regels van de NEN 3140 na te leven voor werknemers. Daarnaast worden klanten en afnemers beschermd tegen eventuele gevaren op het gebied van stroom en stroomvoorziening. Als u zelf twijfels heeft op dit gebied, kan een eerste stap zijn om een installatiebedrijf, elektricien of laagspanningsmonteur in te schakelen.

Lees meer

Het HACCP kleurcoderingssysteem van Vikan"De HACCP richtlijn is een in de hele EU wettelijk voorgeschreven  regelgeving voor de veiligheid van voedsel voor elk bedrijf dat heeft te maken met de productie, de opslag en het vervoer hiervan. Zowel de werkomgeving in de voedselverwerkende bedrijven en elk eindproduct of halffabrikaat dat bij mens of dier in de mond gaat, moet voldoen aan de risico-inventarisatie met een HACCP certification. Vanzelfsprekend zijn er strenge HACCP controles en audits door een beëdigd HACCP controleur van de NVWA.

Het hoofddoel van de HACCP eisen is het zo veel mogelijk minimaliseren van risico door besmetting. In extreme gevallen leidde dit de afgelopen jaren bijvoorbeeld tot ernstige uitbraken van ziektes bij bijvoorbeeld kippen of koeien, of zaten er  zaken in voedingsmiddelen die daar absoluut niet in thuis horen. Elke kok werkt bijvoorbeeld dan ook met de HACCP regels keuken, in de industrie werken ze met HACCP stickers en allerlei professionals in de food industrie volgen regelmatig een HACCP training.

 

Lees meer
Van laag naar hoog sorteren
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3