Textielvezel sproeimatten

Textielvezel sproeimatten zijn bij onhygiënische situaties, risico op dierziektes of besmettingsgevaar geschikt voor het betreden van oppervlaktes of zones met de menselijke voet maar ook voor de klauwen van dieren. De populariteit in de veeteeltsector komt onder meer doordat textielvezel sproeimatten effectiever zijn dan de bekende voetbadjes of potenbakken waar op de boerderij dieren doorheen wandelen. In de praktijk blijken dieren namelijk veel makkelijker te wennen aan sproeimatten van textielvezel omdat ze het niet als een hindernis ervaren. Als de matten de juiste maat hebben kunnen de dieren ze verder ook niet negeren door over een mat heen te springen.

Zodra een mens of dier de mat betreedt, schieten vlakbij de ventielen open en wordt met gepaste kracht de vloeistof over de desinfectant gesproeid. De matten kunnen worden aangesloten op de waterleiding. Via een bijbehorende container met pompje kunnen chemicaliën of medicatie aan het water worden toegevoegd. Het materiaal en de vloeistoffen zijn vanzelfsprekend diervriendelijk. Ook kan een grasmat, weiland, gazon of akker niet worden aangetast als het sproeimiddel naast de sproeimat zou vallen.  

 

Filteren
Sorteren op
Alle textielvezelsproeimatten

Toont alle 3 resultaten

Sorteer op

Wat zijn textielvezel sproeimatten?

Textielvezel sproeimatten zijn desinfecterende matten waarbij het te reinigen object – een schoen, een wiel van een vervoermiddel of meestal de klauw van een dier – door middel van een sproeimethode gedesinfecteerd wordt.

Dit type getufte desinfecterende matten is vervaardigd van een nylon vezel en bevat een backing en randen van rubber en PVC. De dikte is doorgaans onder de tien millimeter, het in antistatisch en als brandnorm geldt de code Cfl-s1.   

In veel gevallen zit er aan de onderkant een zwarte ondermat. Bij boerderijen kan deze op een eenvoudige wijze worden gemonteerd op de roostervloeren van een stal. Hier bovenop komt een sproeimat en dan de toplaag: de afdekmat. In de sproeimat zitten een soort van ballonnetjes die kunnen sproeien. Zodra er massa in aanraking komt met deze ballonnetjes, komt het sproeiwater vrij. Hier is dan vaak een licht-chemische oplossing zoals formaline of dierenmedicatie aan toegevoegd. .

Het mechanisme werkt op waterdruk en u maakt dus geen kosten voor stroomtoevoer. Een speciale vlotter regelt de waterdruk van het spuitmechanisme. Als een koe voor en na een melkbeurt twee maal over dit soort matten wandelt, zijn in de regel zijn klauwen voldoende behandeld met het middel van uw keuze. Deze opzet geeft boeren de zekerheid dat dagelijks elk dier een ontsmettingsbeurt krijgt zonder dat hij daar zelf controle op hoeft uit te oefenen of anderszins moeite moet doen.

In welke branches worden textielvezel sproeimatten gebruikt?

De sectoren die als desinfecterende mat kiezen voor de optie voor een sproeimat van een textielvezel zijn met name de onderstaande:

– Landbouw

– Veeteelt

– Tuinbouw

Voedselverwerkende industrie

– Vleesverwerking

Het spreekt voor zich dat de matten diergeschikt zijn en dat rekening is gehouden met het dierenwelzijn. De vloeistof of de medicatie uit het spuitmechanisme zal telkens goed doordringen tussen de klauwen, terwijl de dieren comfortabel over de mat kunnen wandelen met veel grip en zonder kans op vallen.

Schoenzolen snel desinfecteren met behulp van onze sproeimatten

We noemden reeds de veeteeltsector, maar ook de mens heeft baat bij sproeimatten. Voor hen gelden dezelfde principes, maar dan zonder dat er eventuele medicatie voor dieren in de vloeistof hoeft te zitten.

Sproeimatten van textielvezel kunnen op maat worden gemaakt. Voor vragen over maatwerk oplossingen kunt u contact opnemen met onze productspecialisten. Op verzoek is eventueel een proefmonster van een sproeimat beschikbaar om te kijken of deze passend is in uw situatie.