Stinkende stofzuiger? Lees hier de oplossing!

We herkennen het allemaal. U trekt de stofzuiger uit de kast en al bij het openen van de deur komt er een muffe walm op u af. De stofzuiger ruikt allesbehalve fris en echt vrolijk wordt u daar niet van. Het idee om uw huis na het stofzuigen schoner achter te laten dan voor het stofzuigen is met die geur ver te zoeken. Dit maakt het stofzuigen, wat voor velen al een vermoeiende klus is, er niet leuker op. Het is natuurlijk niet gek dat er vervelende geurtjes ontstaan als men bedenkt wat er allemaal door en in een stofzuiger verwerkt wordt. Alle viezigheid die u niet in huis wilt, komt terecht in uw stofzuiger. Door die verzameling van stof en ander vuil, kan er een vieze lucht ontstaan. Geen zorgen, dit is makkelijk op te lossen en te voorkomen.

Waardoor ontstaat die muffe geur bij een stofzuiger nou precies? En wat kunt u er aan doen om het te voorkomen of het op te lossen? Wij hebben onderzoek gedaan en zetten alle informatie voor u op een rij. Met onze tips voorkomt u een stinkende stofzuiger!

Hoe komt het dat mijn stofzuiger stinkt?

We beginnen met de oorzaak van het probleem. Uw stofzuiger ruikt niet fris meer. Waar kan dit door komen? Er zijn een paar factoren waardoor er een muffe en vervelende geur bij de kan ontstaat. Deze oorzaken zijn vooral te vinden bij de plekken in een stofzuiger waar vuil zich ophoopt.

Een van de meest voor de hand liggende plekken is de stofzuigerzak of het stofreservoir bij zakloze stofzuigers. Alle stof en viezigheid komt hier na een reis door de stofzuiger terecht en hoopt zich dan op deze plekken op. Als dit zich te lang ophoopt, kan het gaan broeien en uiteindelijk geuren gaan verspreiden. Hierdoor kan er een vieze lucht ontstaan die met de loop van de tijd steeds erger wordt.

Een andere plek waar veel vuil ophoopt is in de stofzuigerslang. U verwacht het waarschijnlijk niet, maar er blijven kleine stofdeeltjes achter in de slang waar alle viezigheid doorheen wordt gezogen. Deze deeltjes gaan op den duur stinken en dit kan een muffe geur veroorzaken.

Een voor de hand liggende plek, die toch vaak vergeten wordt: het filter. Stofzuigers hebben een ingebouwd filter om te voorkomen dat er grote onderdelen in de stofzuigerzak terecht komen. Als deze niet goed schoongehouden wordt, stapelt ook hier veel vuil op. Bedenk dat alles wat opgezogen wordt, langs deze plek komt en hier achter kan blijven. Naast het schoonmaken is het ook belangrijk deze op zijn tijd te vervangen, maar dit leggen we later verder uit.

In ieder hoekje en gaatje kan viezigheid gaan zitten. In eerste instantie zal dit geen geur veroorzaken, maar als het lange tijd blijft zitten, is dit zeker een mogelijkheid. Een stofzuiger warmt tijdens het stofzuigen op, waardoor ook alle vieze stofdeeltjes die ergens verstopt zitten, steeds opgewarmd worden. Op de lange termijn kunnen dus ook alle kleine stofdeeltjes gaan stinken.

Naast een ophoping van stof, kan het ook zijn dat de dingen die u opzuigt een stinkende lucht veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het opzuigen van stinkende hondenharen. Deze stank verdwijnt niet zodra de haren opgezogen zijn, maar verplaatst zich simpelweg van uw huiskamer naar de stofzuiger.

Hoe kun je de stank uit de stofzuiger verhelpen?

Haalt u een stinkende stofzuiger uit de kast? Dan zijn er een paar dingen die u kunt doen om direct de stank te verhelpen. Om te beginnen is het zaak om de stofzuigerzak te controleren en zonodig te legen of nog beter: te vervangen. Hierdoor haalt u een groot deel van de viezigheid uit het apparaat, wat vaak een grote oorzaak is van stank.

Na het vervangen van de stofzuigerzak is het zaak om het filter te controleren. Haal stof van het filter en gooi deze weg. Tegenwoordig hebben stofzuigers vaak zelfs twee filters. Een filter die de binnen gezogen lucht filtert en een die de lucht filtert voor deze de stofzuiger weer verlaat. Deze stofzuigerfilters moeten beiden regelmatig vervangen worden.

Het is ook een optie om de stofzuigerslang van binnen schoon te maken. Bijvoorbeeld door een doekje om het uiteinde van een tuinslang de wikkelen (maak deze goed vast met bijvoorbeeld een elastiekje) en deze voorzichtig door de slang te duwen. Wees voorzichtig dat u de stofzuigerslang niet van binnen beschadigd. Met een doekje kunt u vervolgens de kiertjes en hoekjes van de stofzuiger langs gaan. Dan weet u zeker dat eventuele stank niet van opgehoopt stof in de kiertjes komt.

Een laatste tip is om na het opzuigen van stinkende dingen, zoals hondenharen, direct de stofzuiger te legen. Maak de filters schoon en leeg of vervang het stofreservoir.

Hoe voorkomt u voortaan een stinkende stofzuiger?

Door uw stofzuiger goed bij te houden op het gebied van reiniging, kunt u voorkomen dat er stank vormt. Zet voor uzelf op een vaste dag in de agenda om de stofzuiger eens goed onder handen te nemen. Zoals een wasmachine ook regelmatig een reinigingsbeurt nodig heeft, is dit voor een stofzuiger niet anders.

Begin dan door de filters en het stofreservoir te vervangen. Hiermee haalt u de grootste vervuilers vast weg. Vergeet niet voor u deze terug plaatst even de plekjes onder de filters en het stofreservoir schoon te vegen. Dit zijn plekken waar u normaal niet bij kunt, maar waar nu ruimte is om ze schoon te maken.

Daarnaast hebben wij geurstaafjes die een frisse geur in de stofzuiger achterlaten. Als u de stofzuigerzak tijdig leegt, de filters goed schoonhoudt en geurstaafjes gebruikt, geniet u langer van uw stofzuiger!

Heeft u vragen over uw stinkende stofzuiger? Stel ze aan Hygienesupply

Heeft u na het lezen nog vragen over het schoonmaken van uw stofzuiger of hoe u de stank kunt voorkomen? Stel ze dan vooral! Onze medewerkers weten alle ins en outs van stofzuigers en denken graag met u mee. U kunt ons bereiken via +31 345-(0)724900 of stuur een mail naar info@hygienesupply.nl.