20 ergonomische tips

20 tips voor ergonomisch schoonmaken

Hoe moet ik stofwissen, moppen of het sanitair schoonmaken? Leer u zelf een houding aan die pretitig werkt. En die uw lichaam gezond houdt. Download hier uw gratis handout en implementeer de 20 tips en verlicht uw fysiek belasting.

Download 20 gratis tips voor een ergonomische werkhouding

✔ Verlicht de fysieke belasting van uw medewerkers

✔ Bewerkstellig een prettige werksfeer

✔ Reduceer ziekteverzuim binnen uw team

Voornaam
Achternaam
Email
Niche

Ergonomisch schoonmaken is zeer belangrijk

Zoals eerder genoemd in dit artikel kan werken in de schoonmaak lichamelijk zwaar zijn en veel energie kosten. Uw medewerkers moeten waarschijnlijk regelmatig tillen & dragen en duwen & trekken. Diverse lichaamsdelen worden dus intensief gebruikt en lopen dus risico op uiteenlopende lichamelijke klachten. Het is zowel voor de werkgever als voor de werknemer van groot belang dat het werk zo veilig en gezond mogelijk gedaan kan worden. Dit voorkomt namelijk ziekteverzuim en uitval. Uiteraard werken een goede en gezonde werkomgeving en ergonomische hulpmaterialen mee aan een prettiger werkklimaat wat uiteindelijk weer leidt tot een veiliger en beter product, of een kwalitatief betere dienst.

Ergonomisch schoonmaken door op een juiste manier te tillen en dragen

Het maximaal tilgewicht bij het ergonomisch werken in de reiniging is in de meest ideale situatie  25kg. Het is het beste om dit zo dicht mogelijk tegen het lichaam aan te doen (vlak voor de buik). Uiteraard is dit met sommige objecten niet mogelijk en is 25kg over het algemeen een te zware belasting. Als men regelmatig moet tillen is een grens van 15kg een realistischer doel.

Vanuit Hygienesupply adviseren wij ook vaak om te werken met werkkarren of met het microvezel systeem zodat uw medewerkers geen volle en zware emmers over diverse afdelingen moeten tillen.

Zorg dat u ergonomisch werkt en denkt bij hand en arm bewegingen

De handen zijn een van de meest gebruikte hulpmiddelen in de schoonmaak, natuurlijk is het van zeer groot belang dat u ook hierbij ergonomisch te werk gaat tijdens het schoonmaken. Vaak is het zo dat de hand en arm een repeterende beweging maken. Het is belangrijk dat er met 1 hand niet meer als 1 kg kracht word uitgeoefend. Daarnaast is de pols een van de zwaarst belaste lichaamsdelen bij conventionele schoonmaak werkzaamheden (denk u maar eens aan het uitwreven van het doekje). Ook in dit geval adviseren wij over te stappen naar het gebruik van microvezel doeken. Uw medewerkers hoeven hierdoor de doeken niet meer uit te wringen waardoor u hen een hele zware fysieke belastingen bespaart, tevens werkt u met microvezel een stuk hygiënischer dan op de conventionele methode.

Ergonomische hulpmiddelen die uw fysieke belastingen verlichten

Uiteraard zijn er tegenwoordig een hoop hulpmaterialen die uw medewerkers op het gebied van ergonomisch schoonmaken ontzettend ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de microvezelstelen die op hoogte verstelbaar zijn zodat iedereen die op zijn lengte kan instellen. Het gebruik van werkwagens en schoonmaakkarren zijn heden ten dagen niet meer weg te denken uit een goed georganiseerd schoonmaakbedrijf, op deze wijze hoeft uw personeel minder te tillen en te dragen. Borstelsvegers en stelen zijn tegenwoordig allemaal zo ontwikkeld dat deze ergonomische handgrepen hebben zodat deze perfect in de hand liggen. Op het gebied van ergonomisch werken zijn er tegenwoordig oneindig veel hulpmiddelen. Wij willen u graag bewust maken van het feit dat ergonomisch werken in de schoonmaak geen obstakel is maar juist een kans op een prettige werksfeer en een reductie op uw ziekteverzuim te creëren.

Hoe staat mijn bedrijf er persoonlijk voor op het gebied van ergonomie (check)

Om simpel en eenvoudig te checken waar u staat met uw bedrijf op het gebied van ergonomie en om vast te stellen waar uw risico’s en eventueel verbeterpunten liggen heeft het Ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid een check ontwikkeld. Klik hier om uw persoonlijk check te doen.

Schrijf u in op onze nieuwbrief en blijf op de hoogte!

Wilt u meer informatie over ergonomisch werken en ontwikkelingen in de reinigingsindustrie kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen via + 31 (0)345-724900. Bent u geintresseerd in de updates over hygiëne die wij hier regelmatig plaatsen dan kunt u zich hieronder inschrijven op onze nieuwsbrief.

 

Waarom moet u zich inschrijven op onze nieuwsbrief?

✔ Ontvang 5% korting op uw volgende aankoop

✔ Blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de hygienebranche

✔ Ontvang hygiëne gerelateerde tips & tricks

 

* u ontvangt maximaal 1 email per maand en uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld.

Voornaam
Achternaam
Email
Niche