Alles over de veiligheidsklassen van werkschoenen

Bent u op zoek naar een paar nieuwe werkschoenen? Maar ziet u overal verschillende veiligheidsklassen staan? En weet u niet wat deze betekenen en welke veiligheidsklasse geschikt is voor u? In dit blog vertellen wij u over de verschillende soorten veiligheidsklassen, zodat u de juiste keuze kunt maken voor uw werkschoenen of werklaarzen.

Wat zijn veiligheidsklassen voor werkschoenen

Volgense de Europese wetgeving moeten alle veiligheidsschoenen in Europa voldoen aan de EN ISO 20345:2004 (CE EN-345) norm. Deze worden onderverdeeld in vijf veiligheidsniveaus. Alle klassen veiligheidsschoenen zijn voorzien van een verharde neus die 200J kinetische energie moet kunnen opvangen, waarbij de hoogte die overblijft tenminste 14 mm moet zijn.

Welke veiligheidsklassen zijn er?

Voor werkschoenen en werklaarzen zijn er vijf verschillende veiligheidsklassen. Welke veiligheidsklasse geschikt is voor u hangt af van de werkzaamheden die u uitvoert.
In de onderstaande tabel leggen wij u uit wat elke veiligheidsklasse betekent.

Veiligheidsklasse   Betekenis
SB Standaard bezitten deze veiligheidsschoenen een speciale neus die bescherming biedt tegen vallende voorwerpen met een energie tot 200 Joule.
S1 Standaard veiligheidsschoen voor droge omstandigheden. Voorzien van stalen neus. De S1P heeft ook een ondoordringbare (roestvrijstalen) zoolplaat.
S2 Veiligheidsschoen met stalen neus en van waterafstotend overleder. Hierdoor ook geschikt voor gebruik in vochtige werkomstandigheden.
S3 Veiligheidsschoen van waterafstotend materiaal. Voorzien van stalen neus en ondoordringbare zoolplaat. Speciaal geschikt voor werkomstandigheden waarbij het gevaar bestaat in scherpe voorwerpen te trappen.
S4 Standaard veiligheidslaars met stalen neus. Gemaakt van kunststoffen, dus geheel waterdicht. Laars voldoet aan anti-statische eigenschappen.
S5 Standaard veiligheidslaars met stalen neus en die voldoet aan antistatische eigenschappen. Gemaakt van kunststoffen, dus geheel waterdicht. Voorzien van verharde tussenzool en antislipprofiel.

Waarom zijn deze veiligheidsnormen zijn belangrijk?

In veel beroepen is het noodzakelijk of aan te raden om veiligheidsschoenen te dragen. Soms is dit vooral in het geval van de veiligheid, maar het kan ook gaan om een goede ondersteuning voor de werknemer. Veiligheidsschoenen, ook wel werkschoenen genoemd, zorgen ervoor dat bepaalde ongelukken op de werkvloer worden voorkomen, zoals het bezeren van uw tenen of het stappen in iets scherps. Daarbij is het belangrijk dat uw werkschoenen voldoen aan de vastgestelde veiligheidsnormen (EN ISO 20345:2004) van de Europese Unie, zodat u zeker weet dat schoenen ook daadwerkelijk veilig zijn om in te werken.

Veiligheidsschoenen voor de voedingsmiddelenindustrie

In de voedingsmiddelenindustrie is hygiëne essentieel. Ongeacht of u in de zuivelindustrie werkt of in een voedselverwerkingsfabriek, onze hygiënische werkschoenen voor in de foodsector in de categorie S2 zijn glad afgewerkt met DRY-TEK microvezel, ademend, waterafstotend, lichtgewicht en gemakkelijk in onderhoud. De Dunlop® Purofort FoodPro Multigrip Safety Laars S4 is de eerste veiligheidslaars die speciaal is ontwikkeld voor de voedselverwerkende industrie en zijn resistent tegen minerale, dierlijke en plantaardige oliën en vetten, ontsmettingsmiddelen, mest, oplosmiddelen en verschillende chemicaliën.

Vragen over de veiligheidsnormering van werkschoenen?

Heeft u vragen of advies nodig over de veiligheidsnormering van werkschoenen? Neem dan contact met ons op. Hygienesupply.nl is namelijk dé specialist op het gebied van hygiëne in de horeca, gezondheidszorg, voedselindustrie, transportsector, detailhandel en onderwijs. We hebben verschillende soorten dames en heren veiligheidsschoenen in ons assortiment, zowel voor in de voedingsindustrie als in de zorg.