Operatiekleding (OK kleding) kopen

Als professional wil u uw beroep uitvoeren met kennis van zaken, trots, passie en een verantwoorde hygiëne. Belangrijk hierbij is het dragen van de specifieke beroepskleding die aan de HACCP regelgeving voldoet. Een goede keuze bij operatiekleding (OK kleding) kopen is daarbij belangrijk. Er zijn immers vele soorten en de voorschriften per beroep of per afdeling kunnen soms verschillen.

Zoals bekend bestaan er diverse soorten wegwerpkleding voor werkomgevingen waarbij hygiëne een wettelijk vereiste is. We noemen deze wegwerpkleding ook wel disposables. In verschillende bedrijfstakken, de zorg en de voedsel en horeca sector voorop, is beschermende kleding voor werknemers onontbeerlijk. Wegwerpkleding biedt u en uw medewerkers immers een afdoende afweer tegen ongewenste zaken als bacteriën, infectiegevaar en kruisbesmetting van mens tot mens of van mens tot product.

Operatiekleding biedt u de garantie op productveiligheid, patiëntveiligheid en veiligheid voor uzelf en de medewerkers. Werkkleding voor ziekenhuizen, artsenpraktijken, verpleeghuizen, verzorgingstehuizen en andere takken in de zorg is soms optioneel maar vaak verplicht. Zoals gezegd kunnen de precieze voorschriften en regels aan operatiekleding oftewel OK kleding per zone of per functie verschillen.

Wat verstaan we onder OK kleding?

Naast de welbekende witte jas is er een brede waaier wat allemaal onder OK kleding oftewel operatiekleding valt. Zo is er zorgkleding zoals broeken voor de zorg, een zorgjas of een zorgpolo. We noemen het in de praktijk bijvoorbeeld medische bedrijfskleding, ziekenhuiskleding of kleding voor zorgprofessionals. Als het gaat om beschermende kleding voor een korte gebruiksduur, als eenmalig gebruik voor een correcte borging van de hygiëne, dan hebben we het in de regel over over disposable operatiekleding of wegwerp operatiekleding.

Het gaat om kleding waarvan de structuur vaak duidelijk laat zien dat een willekeurige verontreiniging zichtbaar kan zijn. Meestal zijn de onderarmen niet bedekt en is de bovenkant gesloten vanaf de knie tot aan de schouder.

Waarom draagt de zorg of de arts witte kleding? De witte jas is rond 1880 ingevoerd, zowel vanuit hygiënisch besef als een kunnen aantonen van de waardigheid van de medische stand. Begin jaren vijftig van de vorige eeuw is de eerste operatiekleding ingevoerd zoals we die nu kennen. Uiteraard hebben op dit vlak de ontwikkelingen niet stilgelegen en is het kwaliteitsniveau in de loop der jaren enorm toegenomen. Daarnaast is de OK kleding steeds duurzamer en vriendelijker voor het milieu geworden.

Welke soorten operatiekleding zijn er: het aanbod OK kleding van Hygienesupply

Disposables of wegwerpkleding kunt u bij een specialist als Hygienesupply vinden in alle kleuren, maten en soorten. Klik hiervoor in de menubalk aan de linkerkant op het kopje ‘disposable kleding’. U treft hieronder ons assortiment schoenen, handschoenen, haarnetjes, overmouwen, schorten, mondmaskers, baardmaskers en bezoekersjassen. Allen zijn vaak geheel in stijl met het kleurcoderingsconcept van een zorgaanbieder. De maten lopen uiteen van medium tot XXL large, dus in principe kan iedereen op een verantwoorde manier over de drempel komen.

Wat zijn de voordelen van operatiekleding?

  • Elke jas voldoet standaard aan de HACCP richtlijnen, dus u weet precies waar u aan toe bent en kan dus OK kleding met een gerust hart in huis halen bij bijvoorbeeld een online aanbieder als Hygienesupply.
  • De OK kleding heeft als standaardeigenschappen onder meer dat het vochtafstotend is, niet vochtdoorlatend en vuilbeschermend.
  • Het PP-materiaal is non-woven, dat wil zeggen dat er geen minuscule deeltjes achterblijven.
  • Door middel van verschillende soorten kleurcodes van bijvoorbeeld het merk CMT kunt u heel gericht een strikt uitgevoerd beleid voeren ten aanzien van uw kansen op kruisbesmetting. Zo kunt u voor elke afdeling of elk hygiënisch risico een bepaalde kleur invoeren om grip te krijgen op potentiële bedreigingen.
  • Disposables voor de zorgsector worden vaak geleverd in grootverpakkingen, waarbij geldt dat élk kledingstuk apart verpakt zit.
  • U kan bij de expert speciale roestvrijstalen dispensers kopen waarin u wegwerpkleding gegarandeerd veilig en verantwoord kunt opbergen, soort bij soort en maat bij maat. Bovendien creëert u met een dispenser voor uw OK kleding orde en overzicht op uw werkplek en geeft het een professionele indruk. Om vloercontact te vermijden hangen ze in uitgekiende wandconstructies met een eigen ophangsysteem.

Wegwerp OK kleding voor bezoekers

Wegwerp disposables voor bezoekers op een afdeling van uw zorginstelling of voedselverwerkend bedrijf zijn er in verschillende kleuren en verschillende sluitmethodes. Denk hierbij aan een rits, een sluiting van klittenband of drukknopen. Deze keuze van afdichting is mede afhankelijk van  uw sector of het type hygiënische risico’s die zich zouden kunnen voordoen. Los van bacteriële besmetting kunnen disposables ervoor zorgen dat de onderliggende eigen kleding van bezoekers niet vies kan worden.

Door een kleurverschil kunnen bezoekers ook zijn voor uw personeelsleden duidelijk herkenbaar door de andersoortige kleur, omdat bezoekers soms minder goed geïnformeerd zullen zijn over de eventuele risico’s op het vlak van gevaar en besmetting in een fabriek of zorgomgeving.