Voordelen van een HACCP schoonmaakplan

Wanneer een HACCP Schoonmaakplan ontbreekt is het sneller mogelijk dat schoonmaakwerkzaamheden “erbij in schieten”. Door een correct plan op te stellen behoort dit tot het verleden. Wanneer u op een juiste manier snijtafels, pannen & werktafels reinigt verhoogt u het voedselveiligheidsniveau terwijl het grondig reinigen van vette vloeren uw keukenpersoneel een veilige werkomgeving en verkleint u de kans op uitglij gevaar. Buiten het feit dat een schoonmaakplan een wettelijke verplichting is, kunt u met een schone, ordelijke en goed georaganiseerde keuken uw klanten een vertrouwde omgeving bieden waarin zij graag terug zullen keren.

HACCP schoonmaakplan: uit welke onderdelen bestaat dat?

In het schoonmaakplan geeft u aan welk onderdeel, wanneer en op welke wijze gereinigd en gedesinfecteerd moet worden. Vaak is een schoonmaakplan ingedeeld in diverse onderdelen bijvoorbeeld:

  1. Persoonlijke Hygiëne (mensen zijn vaak de grootste kruisbesmetter)
  2. Registratie Formulier
  3. Schoonmaak & Ongediertebestrijding.
Download uw gratis uw HACCP Schoonmaakplan voor keukens en restaurants:

Een gedegen schoonmaakplan in de horeca is een wettelijke verplichting, echter u kunt uw klanten met een schone, ordelijke en goed georganiseerde keuken een omgeving bieden waarin zij graag terug zullen keren

 

Een gedegen schoonmaakplan heeft de volgende voordelen:

✔ Reduceer kans op kruisbesmettingen

✔ Verhoogt productveiligheid

✔ Goede hygiëne straalt vertrouwen uit bij uw klanten

*Uiteraard bent u er nog niet met alleen een juiste reiniging. Borging van de verrichte werkzaamheden is heden ten dagen zeker zo belangrijk. Een van de manieren waarop u dit zou kunnen doen is het invullen van een checklist. Deze checklist moet weer 1-op-1 communiceren met u HACCP Schoonmaakplan.

Voornaam
Achternaam
Email
Niche

7 kernpunten die de basis vormen van uw HACCP schoonmaakplan

Bij het creëren van een HACCP Schoonmaakplan gaat u te werk vanuit de 7 kernpunten van het HACCP Systeem:

  1. Het inventariseren van gevaren (Hazards)
  2. Het vaststellen van kritische punten (Critical Control Points)
  3. Bepalen van normen ten aanzien van kritische beheerspunten
  4. Ontwerpen van een controlesysteem voor controle op de beheerspunten
  5. Ontwikkelen van een procedure om eventuele afwijkingen te herstellen
  6. Ontwerp een methode voor documentatie van informatie en procedures
  7. Het ontwikkelen van verificatieprocedures

Vanuit deze 7 stappen kan men een gedegen Schoonmaakplan uitbrengen.  Een van de voornaamste voordelen van het gericht gebruiken van uw HACCP Schoonmaakplan is het verhogen van de voedselveiligheid en het voorkomen van kruisbesmettingen in uw keuken en restaurant.

In welk stadium binnen het HACCP protocol bevindt u zich?

Het schoonmaakplan is binnen uw totale HACCP protocol een klein onderdeel. Om te kunnen beoordelen in welk stadium u bent met uw onderneming in het HACCP Systeem kunt u onze checklist downloaden. Deze HACCP Checklist bestaat uit een aantal vragen omtrent de processen in uw keuken en/of restaurant. Indien u een JA kunt invullen kunt u door naar de volgende vraag. Moet u bij een onderdeel NEE invullen dan zullen er aanpassingen gedaan moeten worden bij dit onderdeel. In het geval dit grote veranderingen zijn is het verstandig de gehele checklist opnieuw door te nemen om er zeker van te zijn dat u op alle punten goed scoort.

Download u gratis checklist en bepaal:

✔ Op welk punt uw organisatie zich bevind in het HACCP proces

✔ Welke stappen u nog moet nemen

✔ Welke onderdelen u nog zou kunnen verbeteren

Voornaam
Achternaam
Email
Niche

Moet ik opletten met welke producten ik werk?

Wanneer u uw Haccp Schoonmaakplan voor uw keuken en/of restaurant goed op orde heeft gebracht is het tijd om aan de slag te gaan met het reinigen van de in het schoonmaakplan beschreven punten.  De vraag is echter of u zomaar met elk schoonmaakproduct kunt gaan reinigen ?

Wanneer u gaat reinigen in een ruimte waar voedsel verwerkt word is het van groot belang om te werken met producten die Food Graded zijn. Denk hierbij aan de reinigingsproducten van Dipp-Proffesional. Deze producten zijn gecertificeerd voor het reinigen van materialen en voorwerpen die in contact komen met voedingswaren. Bekijk hier het complete assoritment voor uw keuken.

Tevens moeten uw schoonmaak gereedschappen voldoen aan diverse criteria. Vikan biedt hierbij een reeks borstelsbezems, en vloertrekkers die u kunnen ondersteunen bij het creëeren van een degelijk kleurcoderingsconcept, tevens zijn alle reinigingsmaterialen gecertificeerd om gebruikt te worden in ruimten waar voedsel verwerkt word. Vikan producten beschikken allemaal over een FDA & Glass en Fork certificering.