Veelgestelde vragen over de Vikan webinar

Deb Smith van Vikan en Karl Thorson van General Mills hebben naar aanleiding van de vele vragen in de webinar over watergebruik de meest gestelde vragen beantwoord. Wij hebben ze samengevat, maar u vind een uitgebreide versie in de blog van Vikan over de vragen uit deze webinar.

1. Hoe kun je een allergeenvrij niveau van schoonmaken bereiken door alleen droog te reinigen?

Karl is van mening dat 100% zichtbaar schoon ook betekent dat een oppervlak allergeenvrij is. Daarnaast is fysieke toegang tot de oppervlakken cruciaal. Als u het oppervlak niet tegelijkertijd kunt zien en aanraken, zal het moeilijk zijn om ervoor te zorgen dat het zichtbaar schoon is.

Reinigingsvalidatie, verificatie en controle op gecontroleerde allergenen mag niet alleen gebaseerd zijn op analytische bemonstering van het oppervlak/apparaat. Hier is een duidelijk artikel over waar u op moet letten bij het valideren, verifiëren en controleren van een reinigingsactiviteit. De principes van reinigingsvalidatie zijn ook beschreven in een European Hygienic Design Group (EHEDG).

Helaas zijn er bepaalde bodems waar droge reiniging eenvoudigweg niet voldoende is om het gevaar tot een aanvaardbaar niveau te verwijderen en waar ofwel droge reiniging ofwel natte reinigingsmethoden nodig zijn om dit te doen. De beslissing over de te gebruiken methode moet gebaseerd zijn op het risico.

2. Waarom is het gebruik van perslucht een activiteit met een hoog risico voor een chemische reiniging?

Perslucht verplaatst of verspreidt het materiaal dat u wilt verwijderen over een grote afstand. Zo kan het vuil, dat voedsel, voedsel allergenen en microben kan bevatten, naar een andere ruimte/lijn worden verspreid.

3. Produceert Vikan (gekleurde) stofzuigerhulpstukken, en waar kunnen we de ATEX-gecertificeerde stofzuigers vinden die in het webinar werden genoemd?

Vikan produceert geen stofzuigerhulpstukken, maar we kennen enkele fabrikanten van stofzuigers die gekleurde hulpstukken verkopen ter ondersteuning van de risico scheiding, namelijk Delphin en Nilfisk.

4. Kunt u een droge reinigingsmethode voorstellen voor een vettig en kleverig product

We hebben een reeks schrapers, wissers en borstels u kunt gebruiken om u te helpen bij uw uitdaging op het gebied van droge reiniging. Bekijk de Vikan handleiding die u helpt bij het selecteren van reinigingsgereedschap voor chemisch reinigen.

5. Kan ik droge reiniging toepassen op afvoerkanalen?

De meeste afvoeren worden normaal gesproken nat gereinigd en gedesinfecteerd. Droge reinigingstechnieken, bijvoorbeeld het fysiek verwijderen van groot vuil en vaste stoffen met behulp van een schep, een borstel of een trekker, zijn een voorbereidende stap voor de natte reiniging van de afvoer.

6. Zijn er momenteel innovatieve droogreiniging technologieën in gebruik?

De belangrijkste innovaties zijn:

 • Gebruik van droogijs – maakt gebruik van kooldioxide om droogijs kristallen te vormen die met hoge snelheid op het te reinigen oppervlak worden afgevuurd.
 • Gebruik van droge stoom – maakt gebruik van oververhitte verzadigde stoom met bijna geen vocht (<0,5%).
 • Gebruik van Ultrasound – gebruik van geluidsgolven met hogere frequenties om vuil, vet en viezigheid van oppervlakken te verwijderen.
 • Gebruik van hete olie spoelingen – gebruikt om vetten/vet voedsel in leidingen te smelten, maar er wordt op gelet dat de temperatuur niet te hoog oploopt tot boven het smeltpunt, omdat vetten kunnen verbranden, polymeriseren en aan het oppervlak kunnen kleven.

7. We hebben een slijpmachine die we liever droog reinigen, en ons wordt gevraagd te desinfecteren na de droge reiniging. Hoe kan desinfectie worden bereikt met droge methoden?

Enkele voorbeelden van droge desinfectie/sanitisatie zijn:

 • Doekjes en sprays op alcoholbasis
 • Warmte
 • UV-licht
 • Verdampt waterstofperoxide

8. Is het mogelijk om een gereedschap alleen droog te reinigen met een goedgekeurd desinfectiemiddel/ontsmettingsmiddel?

Gereedschap moet altijd eerst worden gereinigd, ook al is dat alleen maar zachtjes kloppen of schudden met de borstel of afspoelen of afvegen van het gereedschap oppervlak. De reden hiervoor is dat organisch materiaal de doeltreffendheid van desinfectiemiddelen/ontsmettingsmiddelen vermindert.

9. Kunt u enkele van uw favoriete publicaties over chemisch reinigen delen?

 • Hoofdstuk 35 Cleaning and Disinfection in Dry Food Processing Facilities, F. Moerman en K. Mager, in Handbook of Hygiene Control in the Food Industry, 2e editie. Woodhead Publishing. ISBN 978-0-08-100155-4;
 • Campden BRI Guideline 55 Cleaning and disinfection of food factories: a practical approach (2e editie);
 • Artikelen over chemische reiniging uit toonaangevende tijdschriften over voedselveiligheid, bijv. Dry Cleaning – Quality Assurance & Food Safety (qualityassurancemag.com); enz.