Waarom Dag van de Schoonmaak?

Een dag per jaar staan alle schoonmakers in Nederland in de spotlight. De oorsprong van dit initiatief ligt in Los Angeles, waar op 15 juni 1990 een groot schoonmaakprotest plaatsvond. Dit protest werd gehouden om op te komen voor betere arbeidsvoorwaarden voor schoonmakers. Sindsdien wordt er ieder jaar een dag uitgeroepen tot ‘Dag van de Schoonmaak’. Op deze dag worden alle schoonmakers op een positieve manier onder de aandacht gebracht. Dit omdat de schoonmakers niet altijd het respect krijgen dat ze verdienen. We komen ze overal tegen, iedere dag weer; op weg naar school of werk, op het station, op kantoor en zelfs op vakantie. Veel mensen lopen ze voorbij zonder ze écht te zien. Ze worden vaak bestempeld als minderwaardig en krijgen soms zelfs te horen dat schoonmaken iets is voor mensen zonder opleiding en toekomst. Ze worden genegeerd, of zelfs belachelijk gemaakt. Dit moet anders: vandaar dat deze dag in het leven is geroepen. De Dag van de Schoonmaak is het ideale moment om schoonmaakpersoneel te bedanken voor het werk wat ze het hele jaar voor je doen. Een dag vol trots en dankbaarheid.

Wat als er geen schoonmakers waren?

Stelt u zich eens een wereld voor zonder schoonmakers:

  • Overal om u heen ligt stof zich op te hopen;
  • Vaat stapelt zich maar op en op;
  • Vuilnisbakken zitten overvol en gaan enorm stinken;
  • De toiletten waar u dagelijks gebruik van maakt zitten vol resten die door anderen zijn achtergelaten;
  • Overal waar u komt ruikt u vieze geurtjes;
  • Mensen kunnen besmet raken als gevolg van een slechte hygiëne. Deze (kruis)besmetting kan worden tegengegaan door HACCP kleurcodes te gebruiken binnen o.a. de voedselindustrie.

Zo kunnen we nog wel even verder gaan. Een goede hygiëne is enorm belangrijk. Of je nu op kantoor werkt, in een ziekenhuis, of in de voedingsmiddelenindustrie, werken in een hygiënische ruimte vinden we allemaal fijn. Een schoon en opgeruimd kantoor ziet er representatief uit en zorgt ervoor dat medewerkers er graag werken. Daarnaast bevordert een schone ruimte uw humeur en het is uiteindelijk bevorderlijk voor uw prestaties. Kantoren zijn een uitgelezen plek voor bacteriën om zich te verspreiden en zo virussen over te dragen. Een schone werkplek zorgt dus ook voor minder ziekteverzuim onder uw werknemers.

Wat maakt ze zo bijzonder?

Schoonmakers zijn mensen die heel hard werken en ervoor zorgen dat u fijn kunt wonen, werken en leven. Ze zien direct wat er moet gebeuren en zetten zich voor de volle 100% in. Alhoewel ze zo af en toe weinig tijd hebben, krijgen ze toch altijd alles gedaan. Ze voelen een grote verantwoordelijkheid voor hun werk. Schoonmakers vinden een schone plek belangrijk en investeren veel persoonlijke energie in het werk dat altijd onder tijdsdruk en vaak met onvoldoende middelen moet worden gedaan. Kortom: schoonmaken is echt een vak.

Wanneer is de dag van de schoonmaak?

De Dag van de Schoonmaak vindt ieder jaar plaats rond de oorspronkelijke datum, namelijk op 15 juni. De exacte datum voor 2020 is nog niet bekend. Wanneer deze datum is vastgesteld, zullen wij dat ook vermelden in dit artikel. Het doel is dus dat er meer bewustwording moet worden gecreëerd bij buitenstaanders over dit geweldige vak. Schoonmakers leveren immers iedere dag een prachtige bijdrage aan de maatschappij. Respecteer deze mensen voor wie zij zijn en de inzet, liefde en toewijding die zij tonen voor hun werk. Schoonmakers zijn mensen die heel hard werken en die ervoor zorgen dat u fijn kunt wonen of leven. Zonder schoonmakers staat alles stil. Een schoonmaker is ook gewoon een mens, behandel ze daarom zoals u zelf ook behandeld zou willen worden.

Wat kunt u als organisatie nog meer betekenen voor uw schoonmakers?

Naast het feit dat schoonmakers meer waardering zouden moeten krijgen, is het ook van belang dat zij ergonomisch kunnen werken en de juiste schoonmaakartikelen kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan bezemstelen die op hoogte verstelbaar zijn en schoonmaakkarren die ervoor zorgen dat uw schoonmakers minder hoeven te tillen en te dragen. Zorg ervoor dat u de juiste materialen aanschaft, zodat uw schoonmaker prettiger kan werken. Zo zorgt u er samen voor dat u een schone en prettige werkomgeving creëert.