Essentie van afvoer hygiene voor voedselproductiefaciliteiten

Afvoeren kunnen specifieke uitdagingen bieden voor de algehele sanitaire inspanningen binnen voedsellocaties. Een door het VK gefinancierde studie uitgevoerd door CampdenBRI onthulde dat ten minste 25% van de monsters genomen van afvoeren in gebieden met een hoog risico voor kant-en-klaar voedsel positief testte voor L. monocytogenes. Afvoeren kunnen fungeren als verzamelpunten en schuilplaatsen voor verontreinigende stoffen zoals microbiële pathogenen en biofilms. Vanuit afvoeren kunnen deze verontreinigende stoffen groeien en zich verspreiden naar andere gebieden van de faciliteiten en uiteindelijk voedselproducten bereiken.

Bovendien kunnen onhygiënische en vuile afvoeren ongedierteproblemen in een faciliteit veroorzaken. Ze kunnen ook verstopt raken en een poel van verontreinigende stoffen en water vormen, wat een gezondheids- en veiligheidsrisico kan zijn. Goed afvoerontwerp, regelmatige schoonmaak en desinfectie, en onderhoud van afvoeren zijn cruciaal voor betere sanitaire voorzieningen.

Beste practices voor het reinigen van sleufgoten

Zorg voor voldoende sanitaire middelen:

Zorg ervoor dat werknemers op de hoogte zijn van de belangrijkste principes van hygiëne, getraind en bekwaam zijn, en over de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, schoonmaakgereedschappen, chemicaliën en andere hulpmiddelen beschikken om afvoeren goed te reinigen. Zorg voor de juiste signalisatie op de werkplaatsvloer terwijl sanitaire taken worden uitgevoerd.

Voer de voorbereidende werkzaamheden uit:

Inspecteer de afvoeren, verwijder de afdekkingen en leg ze aan de kant. Verwijder groot vuil uit de afvoergoten en plaats ze in een speciale container. Verschillende voorreinigingsgereedschappen kunnen worden gebruikt, zoals:

  • Stofblikken en bezems om los droog vuil rond de afvoeren te verwijderen.
  • Schrapers om hardnekkig vastzittend vuil te verwijderen.
  • Trekkers om waterplassen rond de afvoer te verwijderen. Spoel het resterende vuil en grond van de afdekkingen en de goten met drinkwater onder lage druk.

Schrobben en diepreiniging:

Afdekkingen van afvoeren worden mechanisch of handmatig gereinigd met geschikte borstelgereedschappen, detergent en water. Zorg ervoor dat de temperatuur, mechanische actie, chemische sterkte en tijd voldoende zijn om de oppervlakken te reinigen en vuil en bacteriën te verwijderen. Een borstel met lange steel kan worden gebruikt om de interne oppervlakken en de randen van de goten te reinigen.

Laatste spoeling en inspectie:

poel schoonmaakgereedschappen, afdekkingen en de goten na voltooiing van de taak met drinkwater onder lage druk. Inspecteer de oppervlakken op reinheid. Plaats de afdekkingen terug en gebruik een trekker om overtollig water in de afvoer te krijgen.

Desinfecteer de afvoer:

Breng desinfectiemiddel aan op de afvoer volgens de instructies van de fabrikant voor de juiste concentratie/contacttijd. Verwijder indien nodig overtollige vloeistoffen met een trekker.

Beste praktijken voor het reinigen van putafvoeren

Met gebruik van adequate sanitaire middelen (zoals hierboven vermeld), verwijder je het grove vuil en spoel je de deksel af met water onder lage druk. Verwijder het afvoerdek en de stankafsluiter en week ze in een zeepbad volgens de instructies van de fabrikant.

Na een handschoenwissel moet het vuil uit de afvoer zelf verwijderd worden. Vervolgens moet het gespoeld worden met drinkbaar water onder lage druk om ander vuil te verwijderen. Daarna moeten werknemers de afvoer schrobben en grondig reinigen met handmatige reinigingsgereedschappen zoals pijp- en buisborstels. Hierna volgt een laatste spoeling, inspectie en desinfectie van alle oppervlakken en gedemonteerde onderdelen voordat ze weer in elkaar worden gezet. Zodra de val en het deksel zijn teruggeplaatst, moeten ze worden afgespoeld met schoon water onder lage druk en daarna worden gedesinfecteerd. Verwijder overtollige vloeistof met een trekker.

Algemene Tips voor het Reinigen van Afvoeren

Vervuilde afvoeren binnen de voedselverwerkingszone of in de buurt van voedselverwerkende apparatuur hebben prioriteit bij het opstellen van een schoonmaakschema, omdat ze voedselproducten kunnen besmetten. Omdat afvoerreinigingsgereedschap zich in een gebied bevindt waar ook gereedschap voor voedselcontact is, moeten deze bij voorkeur kleurgecodeerd zijn om kruisbesmetting te voorkomen. Gereedschappen kunnen elke herkenbare kleur hebben aangezien er geen vaste standaard is, maar we raden zwart aan voor afvoergereedschap.

Afvoergereedschappen moeten ook apart worden opgeslagen. We adviseren kleurgecodeerde schaduwborden of wandbeugels. Let erop dat het afvoergereedschap na gebruik passend gereinigd, gedesinfecteerd, gedroogd en op een aangewezen plaats opgeslagen moet worden.

We suggereren dat locaties een sterk programma hebben voor het beheren van afvoer- en vloergereedschappen. Dit programma moet het selecteren, gebruiken en onderhouden van de gereedschappen omvatten, zoals het reinigen, inspecteren, vervangen en opbergen ervan.

Afvoergereedschappen moeten idealiter de volgende kenmerken hebben:

  • Zijn duurzaam gebouwd met stijve borstels
  • Zijn hitte- en chemisch bestendig en kunnen stress tijdens gebruik weerstaan (als er hogere watertemperaturen en sterkere chemicaliën worden gebruikt)
  • Zijn bij voorkeur uit één stuk en/of hygiënisch ontworpen
  • Zijn ergonomisch en makkelijk te gebruiken door werknemers (inclusief handvatlengte, grip en gewicht)

Bij twijfel, onthoud dat niet alle afvoeren gelijk zijn gemaakt, en de instructies van de afvoerfabrikant kunnen een goed referentiepunt zijn bij het ontwikkelen van uw programma voor afvoersanitatie.

 

Gebruikte referenties:

Selected References: