Wat is het Global Food Safety Initiative (GFSI)

Het GFSI is een initiatief van de internationale supermarkten om de standaarden die gebruikt worden te inventariseren en te vergelijken op basis van de prestaties en toepasbaarheid van de standaarden voor voedselveiligheid. De GFSI standaard bevat algemene eisen aan de voedselveiligheid standaarden. Het doel van de GFSI is om een standaard te creëren die mondiaal inzetbaar is. Uiteindelijk zal een universele mondiale voedselveiligheid standaard zoals de FSSC 22000 efficiëntie bewerkstelligen tussen toeleveranciers en eventuele afnemers. Het is een initiatief van de grootste internationale spelers op het gebied van food om op deze wijze de wildgroei aan certificaten en keurmerken een halt toe te roepen.

De voordelen van FSSC 22000

De FSSC 22000 is  een systeem om de voedselveiligheid te beheersen met als basispijler dat de inspanning die hiervoor gedaan worden gebaseerd op technische en wetenschappelijke continue vooruitgang. Een bijkomend voordeel hierbij is dat de FSSC 22000 beheerd word door een non-profit organisatie. Daarnaast word deze organisatie geleid door stakeholders die gerelateerd zijn aan een diverse range van relevante internationale bedrijven of retailers binnen de sector. Daarnaast zijn een aantal zaken kenmerkend voor de FSSC 22000:

  • FSSC 22000 is wereldwijd erkend.
  • FSSC 22000 is geschreven in een gemeenschappelijke taal zodat de communicatie binnen de totale keten verbeterd word.
  • FSSC 2200 biedt een systematisch management protocol voor vooraf vereiste programma’s (prp’s) waarbij de controle gefocust is op wat daadwerkelijk noodzakkelijk is.
  • Het systeem biedt vertrouwen aan andere stakeholders (bijvoorbeeld uit het buitenland) dat het bedrijf in staat is voedselveiligheidsgevaren te identificeren en te controleren
  • FSSC 22000 biedt voldoende flexibiliteit om bepaalde specifieke eisen van afnemers op te nemen in het systeem.

Waarom is FSSC 22000 ontwikkeld?

In beginsel is FSSC 22000 ontwikkeld om een bredere acceptatie van de ISO 22000 norm te faciliteren met daarbij in acht nemend dat de GFSI de norm tegelijkertijd ook zou accepteren. ISO 22000 alleen is niet voldoende om een acceptatie te verkrijgen bij de GFSI. FSSC 22000 borduurt verder voort op de ISO 22000 norm en verschaft een certificatie schema, een audit protocol en de vereisten aan de organisatie om te voldoen aan de GFSI benchmark vereisten. We kunnen ook wel zeggen dat de FSSC de som is van de ISO 22000, de specifieke PRP’s als ISO/TS 22002-1 en de aanvullende eisen.

Feedback uit de markt

Tot nu toe heeft de markt positief gereageerd op deze norm. Een hele grote groep (internationale) retailers zijn inmiddels volgende de FSSC norm gecertificeerd. Dankzij de mondiale acceptatie van FSSC 22000 is dit de snelst groeiende certificatie instelling.

Download een FSSC 22000 standaard checklist!

Om te bepalen hoe uw firma ervoor staat en wat eventueel nog moet doen om in aanmerking te komen voor een FSSC 22000. De checklist bestaat uit een schema waar u kunt aangeven of uw organisatie op dit punt voorzien is of nog voorzien moet worden. De punten uit de checklist zijn vereisten en zullen ook in iedere audit voorbij komen.

✔ Bepaal hoe uw bedrijf ervoor staat op het gebied van FSSC 22000
✔ Snel inzicht in wat u nog moet regelen om in aanmerking te komen voor FSSC 22000

Voornaam
Achternaam
Email
Niche
Schrijf u in op onze nieuwbrief en blijf op de hoogte!

Wilt u meer informatie over HACCP of FSSC 22000 kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen via + 31 (0)345-724900. Bent u geintresseerd in de updates over hygiëne die wij hier regelmatig plaatsen dan kunt u zich hiernaast inschrijven op onze nieuwsbrief

 

Waarom moet u zich inschrijven op onze nieuwsbrief?

✔ Ontvang 5% korting op uw volgende aankoop

✔ Blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de hygienebranche

✔ Ontvang hygiëne gerelateerde tips & tricks

 

* u ontvangt maximaal 1 email per maand en uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld.

Voornaam
Achternaam
Email
Niche