Waarom kleurcodering?

Kleurcodering is in feite het opdelen van uw productiefaciliteit in kleurzones. Wanneer u kleurcodering doeltreffend in een goed georganiseerd programma toepast komt dit ten goede van uw voedselveiligheid. Door dit te doen voorkomt u dat uw medewerkers schoonmaakmaterialen van verschillende afdelingen met elkaar verwisselen. Op deze manier voorkomt dat u ziekteverwerkers en allergenen van de ene kant van uw fabriek naar de andere kant transporteert. Daarnaast wordt het schoonmaakproces eenvoudiger en efficiënter als bezems, moppen, borstels, vloertrekkers en andere materialen kleurgecodeerd zijn. Plus, kleur helpt u bij het organiseren van de procedures op de werkplek, zodat werknemers sneller en nauwkeuriger beslissingen nemen. Hou daarnaast in gedachte dat kleur over de gehele wereld een universele aanduiding is die taalbarrières overstijgt.

Wettelijke HACCP regels en kleurcodering

Op dit moment zijn er vanuit overheidswegen geen regels bepaald over het inzetten van kleurcodering binnen uw voedingsmiddelenfabriek. Wel eisen auditerende instanties zoals BRC en IFS dat er alles aangedaan wordt om de voedselveiligheid te garanderen. Kleurcodering heeft in zo’n grote mate invloed op de voedselveiligheid dat auditors van deze instanties over het algemeen kleurcodering bezien als een must voor ieder voedsel verwerkend bedrijf.

Hoe weet ik wanneer kleurcodering mijn bedrijf voordeel oplevert?

Er zijn verschillende factoren die invloed uitoefenen op het feit of een fabrikant de keuze maakt om kleurcodering in te zetten binnen hun bedrijf. Om u te helpen een keus te maken of kleurcodering ook een voordeel voor u kan zijn hebben we een aantal vragen op een rijtje gezet. Indien u een van de vragen met ja kan beantwoorden dan is kleurcodering een perfecte oplossing voor u.

Download gratis de vragenlijst en check:

 Of kleurcodering u een voordeel op kan leveren
✔ Of kleurcodering helpt te voldoen aan normen van instanties
 Of kleurcodering bijdraagt aan uw voedselveiligheid

Voornaam
Achternaam
Email
Niche

Hoe zet ik een kleurcoderingsprogramma op? [3 tips]

Wanneer u als organisatie heeft besloten dat kleurcodering een juiste keus voor u is, is het verstandig om zorgvuldig te werk te gaan met het opzetten van het kleurcoderingsconcept. Hieronder vindt u 3 tips hoe u het beste te werk kunt gaan.

1. Hou het simpel

Bij het opstellen van uw HACCP plan bepaalt u welke “hazards” en “critical control points” waar kleurcodering een positieve invloed op zou kunnen hebben. Op dat moment is het van belang om het logisch en simpel te houden. Een goede vuistregel is om maar één kleur per zone toe te wijzen. Kies hierbij voor kleuren die logisch zijn en die bij het bedrijfsproces passen. Het is ook verstandig om te checken welke producten in welke kleuren beschikbaar zijn voordat u de zone een definitieve kleur geeft.

2. Wees consequent

Wanneer u een logische kleur heeft toegewezen aan de desbetreffende zone, denk er dan over na waar deze kleur allemaal terug moet komen zodat het proces gevolgd word zoals het uw bedoeling is. U kunt eventueel uw verpakkingen, labels, werkkleding, disposables, schoonmaak borstels en bezems aanpassen aan de kleurcodering. De belangrijkste dingen binnen een zone die aangemerkt kunnen worden als “critical control points” zouden moeten gekenmerkt met de juiste kleur die bij de zone hoort.

3. Communiceer het programma

Wanneer u gekozen heeft een kleurcoderingsprogramma te implementeren wees er dan op voorbereid dat u een strategie heeft om dit programma te communiceren naar uw medewerkers. Het word als een “best practice” beschouwd om alle aspecten van uw kleurcoderingprogramma op te nemen in uw preventieve bedrijfscontroles en de vereiste procedures. Wat u ook doet zorg ervoor dat het programma uitgerold word over het gehele bedrijf. U voorkomt hiermee dat er binnen uw bedrijf een groep mensen aan het werk gaan met uw oude protocol en een groep met het nieuwe kleurcodering protocol.

Het vikan colour coding system

Vikan is wereldwijd een toonaangevend fabrikant van kleurgecodeerd borstelmateriaal en andere reinigingshulpmiddelen. Deze borstels, bezems, schrobbers en trekkers zijn allemaal leverbaar in 9 verschillende kleuren zodat deze perfect zijn te integreren in uw HACCP kleurcoderingssysteem. Het kleurcoderingssysteem levert een eenvoudige, maar uiterst effectieve reinigingsprocedure speciaal ontwikkeld om doelstellingen en documentatie binnen het HACCP systeem na te streven. Indien u middels onze checklist tot de conclusie bent gekomen dat kleurcodering een toegevoegde waarde is voor uw productiefaciliteit dan is Vikan een onmisbare partner in dit geheel!

Kleurcodering samengevat

Kleurcodering is een effectieve manier om kruisbesmetting of andere “hazards” tot een minimum te beperken. Ondanks dat het geen eis is vanuit auditerende instanties kan kleurcodering een manier voor bedrijven zijn om hun toewijding aan kwaliteit en consistentie te tonen, terwijl er een omgeving gecreëerd word die veilig is voor het product, de medewerkers en van de eindgebruikers.

Schrijf u in op onze nieuwbrief en blijf op de hoogte!

Wilt u meer informatie over hoe u kleurcodering kunt toepassen kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen via + 31 (0)345-724900. Bent u geintresseerd in de updates over hygiëne die wij hier regelmatig plaatsen dan kunt u zich hiernaast inschrijven op onze nieuwsbrief.

 

Waarom moet u zich inschrijven op onze nieuwsbrief?

✔ Ontvang 5% korting op uw volgende aankoop

✔ Blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de hygienebranche

✔ Ontvang hygiëne gerelateerde tips & tricks

 

* u ontvangt maximaal 1 email per maand en uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld.

Voornaam
Achternaam
Email
Niche