Waarom is een goede keukenhygiëne zo belangrijk?

Hygiëne speelt een cruciale rol in de keukens van hotels, restaurants, zorginstellingen en bedrijfskantines. Regelmatig komen er meldingen binnen over personen die ziek zijn geworden na het aanraken of opeten van diverse voedingsmiddelen. Er komen een heel aantal gevaren bij kijken wanneer u uw keuken niet hygiënisch houdt. Deze infecties ontstaan bijvoorbeeld doordat etenswaren besmet zijn geraakt met de listeria bacterie. Een slechte keukenhygiëne verhoogt het risico op kruisbesmetting, doordat ziekmakende bacteriën gemakkelijk van het ene op andere product terecht kunnen komen. Zo kan de legionellabacterie ernstige (soms wel dodelijke) longziektes veroorzaken wanneer o.a. tappunten niet regelmatig worden gespoeld en gecontroleerd.

Hoe kan ik mijn keuken het beste schoonmaken?

Om de aanwezigheid van ziekteverwekkers te voorkomen – of in ieder geval te beperken – is het van cruciaal belang uzelf en de keuken schoon en dus hygiënisch te houden. Voor het reinigen van uw keuken bestaat er een speciaal hygiëneprotocol, waarin de hygiëneregels voor uw keuken worden behandeld. De belangrijkste tips om uw keuken (en uzelf) hygiënisch en schoon te houden, noemen wij hieronder.

Persoonlijke hygiëne in de keuken

De grootste veroorzaker van het verspreiden van infecties, zijn uw handen. Een slechte handhygiëne kan dus resulteren in het overbrengen van ziektes of het besmetten van voedingsmiddelen. Voorkom dit door regelmatig – en op de juiste manier – uw handen te wassen. Stel binnen uw keuken een permanente plek op waar uw personeel de handen kunnen wassen. Dit station moet daarnaast regelmatig worden gereinigd, voorzien zijn van voldoende voorraad handdesinfectie producten en beschikken over handdoeken, of eventueel luchtdrogers.

Maak uw keuken regelmatig schoon

Het schoonmaken van uw keuken kunt u niet vaak genoeg doen. Er bestaan geen vaste regels over hoe vaak u moet schoonmaken, wel geeft het RIVM een aantal tips om de kans op ziekte te verkleinen:

  • Zorg ervoor dat u het keukenblad en de spullen waarmee u eten bereidt, dagelijks schoonmaakt;
  • Maak vaker schoon wanneer het risico op virussen groot is, zoals bijvoorbeeld in het winterseizoen. In deze periode loopt men een groter risico op ziektes als verkoudheid en (buik)griep;
  • Plekken waar ziekteverwekkers vaak aanwezig zijn en snel worden verspreid, zijn het toilet, deurklinken, lichtknoppen, trapleuningen en kranen. Deze moeten daarom vaak schoon worden gemaakt. Het beste is om deze plekken dagelijks te reinigen;
  • Werk van hoog naar laag. Begin met het schoonmaken van de bovenkant van kasten, reinig vervolgens de werkbladen en maak als laatste de vloer van de keuken goed schoon;
  • Maak ook na het schoonmaken de schoonmaakspullen goed schoon. Hang uw bezems en borstels op door gebruik te maken van een ophangsysteem, gooi doekjes in de wasmachine en laat ze daarna goed drogen;
  • Gooi afval direct weg in de container. Scheid uw afval en maak ook uw vuilnisbakken regelmatig schoon;

Meer tips zijn te vinden in het HACCP Schoonmaakplan. Deze hebben wij speciaal samengesteld voor bedrijven binnen de voedingsmiddelenindustrie. Naast het feit dat het systematisch reinigen en desinfecteren van uw keuken een onderdeel zijn van de HACCP verplichtingen, zorgt dit ook voor:

  • een verlenging van de houdbaarheidsdatum van ingrediënten;
  • een vermindering in de hoeveelheid bedorven producten;
  • een verbetering in de relaties met uw klanten.

Gebruik de juiste schoonmaakartikelen

Hygienesupply is Vikan specialist en als geen ander weten wij hoe belangrijk voedselveiligheid is binnen de voedingsmiddelenindustrie. Om uw keuken hygiënisch te maken én te houden, maakt u gebruik van onze Vikan schoonmaakartikelen. Deze zijn kleurgecodeerd, waardoor ze voldoen aan de HACCP-eisen en hygiëne binnen uw bedrijfskeuken gewaarborgd wordt. De Vikan hygiëne producten bieden een bescherming tegen kruisbesmetting en minimaliseren de opbouw van chemische residuen. Daarnaast zijn alle Vikan producten duurzaam ontworpen om aan de dagelijkse zware eisen van meerdere verschillende gebruikers te voldoen.

Zo is klinisch bewezen dat de Vikan microvezeldoeken en -moppen 99,9% van de bacteriën verwijderen. Daarnaast is – met het gebruik van microvezel – de opbouw van kleverig chemisch residu verleden tijd. Met de kleurgecodeerde ophangsystemen zijn de juiste Vikan cleaning gereedschappen altijd bij de hand. Door het kleurcoderingssysteem goed implementeren in uw HACCP doelstellingen motiveert u hygiënisch gedrag bij uw personeel. Volg bijvoorbeeld de cursus Hygiënecode horeca en zorg er samen voor dat iedere werknemer de basis leert over onder andere persoonlijke hygiëne en het voorkomen van kruisbesmetting.

Maak van de keuken een veilige werkomgeving

Naast hygiëne is veiligheid in de keuken ook belangrijk. Voorkom uitschieters op de werkvloer door gebruik te maken van overschoenen of speciale veiligheidsschoenen. Daarnaast zijn deze instappers hygiënisch en gemakkelijk te reinigen.

Wat Hygienesupply voor u kan betekenen op het gebied van keukenhygiëne

Wij als Vikan specialist willen u graag assisteren bij het in kaart brengen van de benodigde producten in uw keuken of restaurant. Met de speciale Vikan hygiëne colour coding app kunnen wij uw keuken schematisch in kaart brengen en bepalen welke schoonmaakartikelen van Vikan het beste bij u en uw bedrijf passen. Neem voor meer informatie of advies vrijblijvend contact met ons op.