In feite is kruisbesmetting in de zorg exact hetzelfde als in de voedingsmiddelenindustrie. Echter worden er in de zorg bacteriën en infecties overgedragen tussen patiënten en afdelingen in plaats van producten. Zorginfecties door middel van kruisbesmetting zijn niet alleen een enorme kostenpost voor onze gezondheidszorg maar het heeft ook nadelige effecten voor de patiënt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat patiënten ernstig ziek worden, pijn krijgen, angst ontwikkelen. Daarnaast kan het resultaat van de operatie kan slechter zijn dan gepland en in het aller ergste geval kan een ziekenhuisinfectie lijden tot overlijden. Doordat er in grote mate gewerkt word met personen wiens afweersysteem meestal verzwakt is zijn niet alle ziekenhuisinfecties te vermijden. Natuurlijk zijn er wel een aantal effectieve maatregelen die kruisbesmettingen in de zorg kunnen reduceren.
Kruisbesmetting in de zorg
Financiële gevolgen van kruisbesmettingen in de zorg
De kosten in de gezondheidszorg kunnen door ziekenhuisinfecties flink stijgen. Op de website van de Hygiëne en Infectiepreventie in de Gezondheidszorg staat dat ziekenhuisinfecties per jaar ongeveer zo’n slordige 150 miljoen euro kosten. Dit komt onder andere omdat er in veel gevallen een verlengde opname duur ontstaat, aanvullende diagnostiek en in extreme gevallen her-operaties.
Hoe kunnen kruisbesmettingen in de zorg gereduceerd worden? [5 tips]
Aangezien ziekenhuisinfecties een enorme kostenpost zijn en het voor de patiënt in sommige extreme gevallen zelfs een kwestie van leven en dood kan zijn kunt u zich afvragen word hier dan niets aan gedaan? Hierop kunnen wij heel kort maar krachtig antwoord, JAWEL er wordt zelfs heel veel aandacht besteed aan het voorkomen van deze infecties echter in sommige gevallen kan dit altijd nog een stuk beter.
1. Handhygiene in de zorg handen wassen in de zorg
De professionele handen aan het bed die u verzorgen zijn in de meeste gevallen een van de grootste veroorzakers van het verspreiden van infecties. Al in 1847 concludeerde Ignaz Semmelweis (gynaecoloog) dat artsen hun handen onvoldoende waste en daardoor een van de grootste verantwoordelijke waren voor het overbrengen van kraamvrouwenkoorts. Dokter Semmelweis adviseerde destijds al dat alle artsen en verpleegkundigen na elk patientcontact hun handen met bleekwater moesten schrobben. Kraamvrouwensterfte daalde door deze actie van 20% naar 1%
Als in 1847 al duidelijk was dat handhygiëne de hoogste prioriteit had, dan zullen nu alle artsen en verpleegkundige hun handen toch wel goed wassen? NEE, dit blijft een hardnekkig probleem. Het blijkt voor artsen en verpleegkundigen moeilijk om hygiënisch te werken zoals het zou moeten. Zoals Dokter Semmelweis zei dat na ieder contact met patiënten de handen gewassen moeten worden blijkt dit in de praktijk maar in 40% van de gevallen te gebeuren. Hier ligt een enorm punt van verbetering voor de zorginstellingen.
2. Kleding in de zorg
In veel zorginstellingen word er gekozen voor een uniform welke gewassen worden in eigen beheer of door een contract partner. Natuurlijk heeft dit een aantal voordelen. De zorginstelling kan zich op deze wijze ervan verzekeren dat men iedere dag schone kleding aan heeft. Op het moment dat het personeel zelf de verantwoording draagt over het wassen van de kleding gebeurt dit in veel gevallen niet dagelijks. Daarnaast is het zeer af te raden dat zorgpersoneel in het uniform over straat gaat. Men wil geen bacteriën van buiten de instelling naar binnen meebrengen, maar ook geen ziekteverwerkers naar de thuis situatie brengen waardoor personeel eventueel ziek kan worden. Een bijkomend voordeel is dat de uniformen gewassen kunnen worden op 95 graden zodat alle kiemen, infecties en bacteriën vernietigd worden. Naast de uniformen kan men nog nadenken over het gebruik van wegwerp kleding die gebruikt kan worden om werkkleding tijdens het werk schoon te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wegwerp handschoentjes, overmouwen en bijvoorbeeld wegwerp schorten.
3. Vieze smartphones en tablets in de zorg
Tegenwoordig worden er veel dossiers en andere zaken bijgehouden middels smartphones en tablets. In een eerder artikel van ons heeft u kunnen lezen over hoe vies smartphones en tablets zijn. Daarnaast worden smartphones en tablets bijna nooit gereinigd. Op de wijze zijn smartphones een grote infectiebron in de zorg. Reinig daarom uw smartphone of tablet dagelijks door middel van de Phonesoap smartphone reiniger.
4. Schoeisel in de zorg
Tegenwoordig nemen we veel bacteriën mee onder onze voetzolen. Onderzoek heeft uitgewezen dat we gemiddeld 66 miljoen bacteriën onder onze schoenzolen hebben zitten.Het is dus van belang dat zorgpersoneel medische klompen draagt die gemakkelijk te reinigen zijn en eventueel aan te trekken zonder dat hierbij de handen gebruikt hoeven te worden, dit draagt namelijk bij aan een goede handhygiëne. Tevens zou het een mogelijkheid kunnen zijn om tussen kritieke afdelingen te werken met desinfectiematten die schoenzolen desinfecteren wanneer men naar een andere afdeling loopt.
5. Creëer een goed schoonmaakplan
Natuurlijk kunnen we onwijs goed ons best doen en ons volledig concentreren op de tips die hierboven uiteengezet zijn. Echter alles valt of staat zoals u ook in het YouTube filmpje bovenaan dit artikel heeft kunnen zien met een goed reinigingsproces en diesinfectieproces. Een goed schoonmaakplan gebaseerd op de zorg zal enorm bijdragen aan de reductie van ziekenhuisinfecties.
Wilt u meer informatie over hoe u kruisbesmetting kunt voorkomen kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen via + 31 (0)345-724900. Bent u geintresseerd in de updates over hygiëne die wij hier regelmatig plaatsen dan kunt u zich hiernaast inschrijven op onze nieuwsbrief.
Waarom moet u zich inschrijven op onze nieuwsbrief?
✔ Ontvang 5% korting op uw volgende aankoop
✔ Blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de hygienebranche
✔ Ontvang hygiëne gerelateerde tips & tricks
* u ontvangt maximaal 1 email per maand en uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld.