Desinfectiematten, welke zijn er en hoe gebruik ik ze?

Desinfectiematten, ook wel ontsmettingsmatten genoemd, word vaak gezien als de preventieve hygiëne oplossing ter voorkoming van kruisbesmetting tussen twee verschillende zones binnen uw productiefaciliteit. In dit artikel gaan we uiteenzetten waar men op moet letten wanneer u overweegt een desinfectiemat in gebruik te nemen.

Waarom zou ik een desinfectiemat gebruiken?

Wij horen deze vraag vaak voorbij komen de reden om een ontsmettingsmat in gebruik te nemen is niet heel erg ingewikkeld. Een onderzoek uit 2008 uitgevoerd door Good Morning America gaf de volgende resultaten weer over diverse onderzochte schoenzolen. Op de geteste schoenzolen kwamen 9 verschillende soorten bacteriën voor en op de zool zaten gemiddeld 66 miljoen organismen. Daarnaast werd er opgemerkt dat bacteriën op onze schoenzolen langer leven dan wanneer de bacteriën op andere plaatsen zitten. Dit word veroorzaakt door het feit dat onze schoenen steeds met nieuw vuil en vocht in aanraking komen die ervoor zorgen dat onze schoenzolen een goede voedingsbodem zijn voor bacteriën.

Wanneer we dus bezig zijn met het voorkomen van kruisbesmetting is het van groot belang dat we de zolen van onze schoenen niet vergeten! In de meeste gevallen is dit richting de High-Care of Restricted Area’s geregeld door schoenschrobmachines. Echter hoe is dit geregeld op andere plaatsen binnen uw bedrijf waar u een hygienezone doorkruist? Of hoe is dit geregeld in bijvoorbeeld een ziekenhuis waarbij verplegend personeel van de ene patiënt naar de andere patiënt gaat?

Verschillende soorten desinfectiematten

Er zijn een aantal verschillende soort Desinfectiematten welke voor u de beste keus is dat kunt u bepalen door uzelf de volgende vragen te stellen:

✔ Moeten er alleen personen over de desinfectiemat, of moet er ook karren, palletwagens etc overheen kunnen?

✔ Is het in de omgeving van de mat een probleem als er wat vocht om en naast de ontsmettingsmat ontstaat?

✔ Wat voor soort schoeisel draagt men wanneer men over de desinfectiemat heen loopt?

 

PVC Lussenschrapper

De PVC Lussenschrapper is een ontsmettingsmat met een vloeistofdicht omlijsting, u kunt deze mat het beste vergelijken met een kleine vloeistof dichte bak. U kunt deze mat vullen met een desinfectieoplossing die het beste bij uw onderneming past. Doordat deze mat een kleine schuinstaande rand heeft is deze mat minder geschikt voor heftrucks, palletwagens en andere transportkarren. De spaghetti inleg van deze mat schraapt vuil onder de schoenzolen af en zorgt ervoor dat deze in de mat achterblijft.

Textielvezel Sproeimat

De textielvezel sproeimat is een mat die het beste te vergelijken is met een droogloop mat alleen dan met de eigenschap dat deze mat nog meer vocht vasthoudt. Men kan deze mat nat sproeien met een desinfectieoplossingen zodat dat de desinfectiemat goed verzadigd is met de desinfectieoplossing. Deze mat heeft geen opstaande rand en is dus meer geschikt voor transport. Echter wanneer men deze mat gaat gebruiken voor transport is het wel belangrijk dat de mat goed vast ligt. Omdat de mat geen als het ware geen vloeistof voorraad heeft zoals de PVC Lussenschrapperdat wel heeft vergt deze mat meer onderhoud en moet deze mat vaker nat gesproeid worden aangezien deze sneller droogt.

Flexxomat Ontsmettingsmat.

De Flexxomat desinfectiematten zijn een nieuw product in onze webshop.  De flexxomat is speciaal ontwikkeld om ook gebruikt te worden door palletwagens, heftrucks en andere transportkarren. Deze mat kan eventueel aangesloten worden op een venturi pomp zodat deze automatisch gevuld blijft. Uiteraard kan men hier ook met schoeisel overheen. De mat geeft bij drukbelasting de desinfectieoplossing vrij en bevochtigt de met de mat in aanraking komende contactvlakken.

ZIP Desinfectiemat

De ZIP desinfectiematten zijn een goedkoop alternatief voor de duurdere en maatwerk ontsmettingsmatten.Desinfectiematten worden voornamelijk gebruikt voor personen. Maar ze zijn ook bijzonder geschikt voor  bijv. schoonmaakwagens. De ZIP desinfectiematten zijn waterdicht en prima buiten te gebruiken. Desinfectiematten worden vaak bij de ingang geplaatst, zodat iedereen die binnenkomt, gedesinfecteerd wordt.

Welk desinfectiemiddel kan ik het beste gebruiken?

Omdat de matten vaak op plaatsen liggen tussen twee verschillende zones zijn dit vaak tochtpunten en punten waar verschil in temperatuur groot is. Wij zijn dan ook van mening dat het niet verstandig is om gebruik te maken een desinfectiemiddel op basis van chloor. Desinfectiemiddelen op basis van chloor zijn onderhevig aan de buitenlucht en zullen daardoor in werking afnemen. Over het algemeen zien wij dat het meest gebruik word gemaakt van QAV’s (quaternaire ammoniumverbingen) een bijkomend nadeel van desinfectiemiddelen op basis van chloor is dat kleding aangetast zou kunnen worden. wij adviseren in alle gevallen periodiek metingen uit te voeren om de werking van het desinfectiemiddel feitelijk te maken. Wat voor desinfectiemiddel u ook gaat gebruiken het is voor een juiste werking altijd van belang dat u de concentratie en inwerktijd van het middel respecteert.

Administratieve werkzaamheden omtrent desinfectiematten

Tegenwoordig is borging van werkzaamheden voor auditerende instantie een zeer belangrijk punt wij willen u dan ook de volgende tips meegeven wanneer u gebruik gaat maken van desinfectiematten:

  • Denk er voor u zelf over na hoe u de concentratie van de desinfectieoplossing gaat borging (bv. met een doseerpomp die u periodiek test)
  • U dient de matten ook periodiek te reinigen hoe gaat u dit borgen ? en wat doet u wanneer u de mat heeft verwijderd tijdens reiniging? (wisselmat ?)
  • Laat de concentratie op papier zetten door uw chemie leverancier.- Codeer de matten op de plaatsen waar ze liggen.

Wat kan Hygienesupply voor u betekenen in de borging van de werkzaamheden?

Inmiddels hebben wij in diverse soorten voedingsmiddelenbedrijven, zorgcentra & ziekenhuizen diverse soort matten liggen waarbij wij ook de protocollen hebben geschreven voor de in gebruiksname van de ontsmettingsmatten. Ons protocollen zijn inmiddels onderworpen aan diverse auditerende instanties zoals BRC en Russische Douane Unie (toen de grenzen nog open waren)

Wij kunnen dit ook voor u verzorgen zodat u van A to Z op een juiste manier gebruik kunt gaan nemen van de desinfectiematten.


Schrijf u in op onze nieuwbrief en blijf op de hoogte!

Wilt u meer informatie over desinfectiematten en ontwikkelingen in de reinigingsindustrie kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen via + 31 (0)345-724900. Bent u geintresseerd in de updates over hygiëne die wij hier regelmatig plaatsen dan kunt u zich hieronder inschrijven op onze nieuwsbrief.

Waarom moet u zich inschrijven op onze nieuwsbrief?

✔ Ontvang 5% korting op uw volgende aankoop

✔ Blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de hygienebranche

✔ Ontvang hygiëne gerelateerde tips & tricks

 

 

Voornaam
Achternaam
Email
Niche